– Puppy training voor de eerste dagen in het nieuwe gezin.

De eerste dagen.

Inhoud:

Eerste dag thuis.

Eerste nacht thuis.

Alleen thuis laten.

Zindelijkheidstraining.

Benchtraining.

Eerste dag thuis:

De eerste dag bij u thuis is voor uw puppy een hele omschakeling. Geef hem de ruimte om zijn nieuwe thuis te verkennen..

Eindelijk is dan het grote moment aangebroken en gaat u uw puppy ophalen. Gewapend met een riempje, halsbandje en handdoek/keukenrol voor onderweg (in verband met de kans op overgeven) gaat u op weg. Probeer uw pup zo vroeg mogelijk op te halen. Hij heeft dan de hele dag om te wennen aan de nieuwe roedelgenoten en het nieuwe territorium voordat de nacht valt.

Hoewel wij erg uitkijken naar het moment dat we het pupje eindelijk op kunnen halen, mogen we niet vergeten hoe het pupje zich voelt en wat het allemaal meemaakt. Vreemde mensen en een auto die zich verplaatst en brommende geluiden maakt. Weg van de moeder, broertjes en zusjes en weg van het veilige, vertrouwde nest. Het pupje krijgt dus nogal wat te verwerken. Uiteraard kan de pup dit allemaal best aan. Toch is het belangrijk om hem hierin optimaal te ondersteunen om zo de stress, die dit alles bij de pup veroorzaakt, tot een minimum te beperken.

Wanneer uw puppy eenmaal in zijn nieuwe thuis aankomt, bevindt hij zich weer een vreemde omgeving met misschien weer vreemde mensen, vreemde voorwerpen en een vreemde geur. Geef het pupje de tijd en de rust om hier allemaal goed aan te wennen. Zet het pupje gelijk op de plaats waar u hem ook later graag wilt hebben. Leg hier zijn nestlapje en een kluifje neer. Laat hem verder lekker zijn eigen gang gaan. Hij zal rondsnuffelen en alles onderzoeken. Allemaal reuze spannend voor hem. Loop niet constant achter hem aan en til hem niet steeds op. Als u wilt dat het pupje bij u komt, pak dan en lekker hondenkoekje, ga op uw hurken zitten en roep hem bij u. Doe dit met een vriendelijke, vrolijke, wat hogere stem. De pup vindt dit leuk en hij komt naar u toe. U geeft hem dan het koekje en een knuffel en u laat hem weer rustig verder gaan met het verkennen van de nieuwe omgeving. Zo went de pup het snelst aan zijn nieuwe roedelgenoten, die leuk zijn en lekkere koekjes hebben, en aan het nieuwe territorium.

Een eigen plaats: Na verloop van tijd zult u merken dat de pup toch wel wat vermoeid is geworden. Hij zal een plekje opzoeken om even lekker te gaan slapen. Nu heeft u natuurlijk al lang bepaald waar u wilt dat de pup uiteindelijk zijn eigen plek krijgt. De plaats waar hij ’s nachts verblijft en waar hij moet blijven als u een keer zonder hond weg moet. Als het pupje moe is en wil gaan slapen pakt u hem rustig op en brengt hem naar die plek. Dit kan een kleed, een mand of een Bench zijn. Ongetwijfeld worden de meeste pups weer wakker en dan blijft u er gewoon even bij. U aait en kriebelt hem als het ware in slaap. Hierna gaat u weg en laat hem alleen. Als u gebruik maakt van een Bench, doe het deurtje dan niet gelijk dicht. Wel heeft u nog een lekker kluifje in zijn directe omgeving achtergelaten.

De pup krijgt nu zijn eerste oefening in het alleen blijven. U gaat regelmatig even kijken of hij al wakker is. Er bestaat een grote kans dat als hij wakker wordt hij eerst het kluifje vindt voordat hij beseft dat hij alleen gelaten is. Hij gaat dan even lekker kluiven. Het is nu wel zaak dat u heel snel hierna uw gezicht laat zien en uw aanwezigheid aan de pup laat merken. Zo leert de pup dat u altijd terugkomt, ook al is hij even alleen gebleven. Na een paar dagen zult u merken dat de pup uit zichzelf, als hij moe is, zijn eigen plek zal opzoeken. Die eigen plaats moet wel een veilige plek zijn waar niet continu mensen langs lopen en waar de pup niet regelmatig afgeleid wordt. Bij het op zijn plek brengen kunt u nu al het commando ‘plaats’ of ‘mand’ geven.

De pup mag op die plaats nooit gestoord worden. Het is een vervanging voor het veilige nest en die plek moet altijd plezierig blijven. Hij mag hier later ook nooit voor straf heen gestuurd worden. Ook visite mag niet naar de pup toe als die in zijn mand ligt. Willen ze hem knuffelen, dan lokken ze hem maar naar zich toe. Eventueel met een honden koekje. Dan leeft de pup gelijk ook nog eens dat visite leuk is een geen bedreiging vormt bij zijn veilige nest.

Voeding : Het is aan te raden uw puppy de eerste dagen hetzelfde voer te geven, als hij bij de fokker heeft gehad. Uw pupje doet de eerste dagen al veel nieuwe indrukken op. U kunt zich misschien voorstellen dat het dan fijn voor uw pupje kan zijn als hij wel zijn vertrouwde voer krijgt. Overstappen op een voer van uw eigen keuze kunt u doen als uw pup zich bij u op zijn gemak voelt. De stress, die de overgang naar zijn nieuwe thuis met zich meebrengt, kan ertoe leiden dat uw puppy de eerste dag niet wil eten. Geef hem de tijd om te wennen en dwing hem niet om te eten. U zult zien dat de honger de volgende dag al weer terugkomt.

Uitlaten: Het voorkomen van ongelukjes door een goed uitlaatschema vormt de basis van de zindelijkheidstraining. Laat de pup dus minstens om de twee uur even naar buiten om zijn behoefte te doen en probeer aan het gedrag van uw pup te zien wanneer hij zijn behoefte wil gaan doen. Vaak kunt u dit zien aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op dezelfde plek. Meestal zal de pup ook wat doen als hij net lekker heeft liggen slapen, heeft gegeten of gespeeld. Als u ziet dat uw pupje op het punt staat binnenshuis zijn behoefte te doen, til hem dan onmiddellijk op en breng hem naar buiten. Door het optillen treed een plas rem in werking. Als de pup zijn plasje buiten afmaakt, beloont u hem hier enthousiast voor. Als u er een keer te laat bij bent en de pup binnen zijn behoefte al heeft gedaan, ruim dit dan op zonder de pup enige vorm van aandacht te geven. Prijs de pup uitbundig wanneer hij het goed doet.

Eerste nacht thuis:

Waarschijnlijk heeft u hier tegenop gezien. De eerste nacht is het moment dat het verlies van de moeder, broertjes en zusjes tot uiting kan komen in gepiep en gejank. Hoe kunt u hier nu het beste mee omgaan? Waarschuw uw buren dat u een jonge pup in huis heeft die de eerste nachten mogelijk voor wat overlast kan zorgen. En laat uw puppy zich zo snel mogelijk thuis voelen.

De meeste eigenaren willen dat hun hond ’s nachts in de woonkamer in een Bench slaapt. Het is echt beter het pupje zeker de eerste nacht nog niet alleen in de woonkamer te laten slapen en al helemaal niet in een omgeving waar hij overdag nauwelijks is geweest. Het contrast tussen de aanwezigheid van zijn moeder en broertjes en zusjes en het alleen slapen in een volstrekt onbekende omgeving is dan maximaal. Uw puppy weet niet wat hem overkomt en zal steeds harder gaan piepen, janken en aan de deur gaan krabben. U hoort dit alles aan terwijl u op uw slaapkamer in bed ligt en houdt vol, omdat u weet dat u consequent moet zijn. Maar wat u nu ook doet, u doet het altijd verkeerd. Laat u hem janken dan leert de pup dat u niet altijd en overal voor hem klaarstaat. Voor een leider een slechte start. Gaat u naar de pup toe dan leert hij dat dergelijk gedrag belonend is. Hierdoor wordt het alleen leren blijven weer moeilijker. U kunt deze situatie die voor alle partijen vervelend is voorkomen, door de pup de eerste paar nachten mee naar de slaapkamer te nemen. Als alternatief kunt u de eerste paar nachten ook naast de slaapplek van uw puppy gaan slapen.

De eerste nacht mag uw puppy dus mee naar de slaapkamer, in een Bench, een grote doos of u zet een klein stukje van de slaapkamer af waar u zijn mand neerzet en wat kranten op de grond neerlegt. Leg ook de lap stof die in het nest bij de puppy’s heeft gelegen op zijn slaapplek. Het pupje zal namelijk ook de geur van zijn moeder en nestgenootjes missen. U kunt het uw puppy nog beter naar z’n zin maken, door een warme kruik met een handdoek eromheen op zijn slaapplek te leggen. Dan heeft hij toch iets warms om tegenaan te liggen, ook al zijn het niet zijn nestgenootjes. Op het moment dat uw puppy het de eerste nacht wat moeilijker heeft, bent u in de buurt. U beloont de pup natuurlijk niet voor zijn gepiep. Laat echter wel uw aanwezigheid merken door tegen uw puppy te praten of hem even aan te raken met uw hand. Hij zal dan al snel gerustgesteld gaan slapen. Geef uw puppy echter niet teveel aandacht en ga ook niet met hem spelen. Sommige mensen willen de pup helemaal niet op de slaapkamer hebben. Ga dan wel de eerste nachten naast de slaapplek van uw puppy slapen.

Als u nu overdag het alleen blijven gaat oefenen, kan hij na een paar nachten al zonder problemen alleen in de woonkamer achterblijven. Wanneer uw puppy moe is, zal hij ’s nachts beter slapen. Het is daarom verstandig hem vanaf vroeg in de avond wakker te houden, door met hem te spelen. Wat overigens ook erg belangrijk is in het kader van de socialisatie. Laat echter de overgang tussen spelen en naar bed gaan niet te groot zijn. Door een half uur voordat u naar bed gaat niet meer met uw pup te spelen, geeft u hem de tijd tot rust te komen en zich vermoeid te gaan voelen. Een volle maag geeft overigens ook een slaperig gevoel. De meeste jonge pups zijn nog niet de hele nacht zindelijk. Laat vlak voordat u naar bed gaat het pupje nog even uit. Zet uw wekker rond een uur of 4 uur om hem een plasje te laten doen. Dit bevordert namelijk het zindelijk worden. Let vooral op tekenen die uw puppy geeft wanneer hij z’n behoefte moet doen, zoals onrustig gedrag en piepen. Neem het pupje mee naar buiten wanneer u vermoedt dat hij z’n behoefte wil doen. De eerste nachten moet u waarschijnlijk een aantal keer uw bed uit. Zodra uw puppy zich bij u thuis veilig voelt en ’s nachts goed slaapt, plaatst u zijn slaapplaats in fasen steeds verder van uw bed totdat hij op de overloop staat. Dat is het moment waarop u de pup ’s nachts alleen in de woonkamer kunt laten.

Alleen thuis laten:


In een wolven roedel worden roedelleden nooit alleen gelaten. Toch zal uw hond geregeld alleen thuis moeten blijven. Daarom is het belangrijk dat u uw puppy van jongs af aan leert alleen te blijven. Ook als er gedurende langere tijd altijd iemand bij de hond in huis is, blijft het belangrijk regelmatig het alleen blijven te oefenen. Als uw hond namelijk niet op jonge leeftijd alleen leert blijven, zal dit later heel moeilijk aan te leren zijn.

Alleen blijven moet uw pupje geleerd worden. Het zou dus niet redelijk zijn het pupje meteen de eerste nacht alleen in de woonkamer achter te laten. De eerste paar nachten mag hij lekker mee naar uw slaapkamer. Op het moment dat hij het dan wat moeilijker heeft, bent u tenminste in de buurt. De Bench kan worden gebruikt als hulpmiddel om het alleen blijven aan te leren. Wanneer u met de Bench training aan de slag bent gegaan, zal uw puppy zich veilig voelen in de Bench. Bijkomend voordeel van de Bench is dat de bewegingsvrijheid van uw puppy is beperkt, waardoor hij uw meubels niet kan gaan slopen. Puppy’s hebben namelijk de neiging overal op te kauwen. Om te voorkomen dat hij aan uw bank, tafel en andere meubels gaat kauwen als u even weg bent, kunt u uw puppy in de Bench achterlaten.
De Bench kan een handig hulpmiddel zijn om uw puppy het alleen blijven aan te leren.

Alleenzijn blijven oefenen met uw puppy: Overdag is het aan u de taak te gaan trainen met het alleen blijven. Een groot voordeel bij het oefenen met alleen blijven van uw puppy, is dat uw pupje nog enorm veel slaapt. Als het pupje moe is en wil gaan slapen, pakt u hem rustig op en brengt hem naar zijn slaapplek. Een Bench is hiervoor erg geschikt. U gaat dus naast de slaapplek van uw puppy zitten en aait en kriebelt hem daar als het ware in slaap. Als de puppy slaapt legt u stiekem (zonder dat hij er wakker van wordt) wat lekkers neer en u gaat weg. Als de pup wakker wordt, vindt hij het lekkers en gaat dat opeten. Het is nu wel zaak dat u heel snel hierna uw gezicht laat zien en u praat op een vrolijke manier tegen uw puppy.

Als dit goed gaat, en dat kan al na een paar keer slapen, dan gaat u als hij slaapt eventjes de kamer uit. U komt regelmatig even kijken of hij al wakker is en u verlengt de tijd voordat u terugkomt geleidelijk. Nu leert de pup dat de baas niet altijd in zijn aanwezigheid is, maar wel altijd terugkomt. Als dit allemaal gelukt is, legt u de puppy op zijn slaapplaats met iets lekkers en verdwijnt eventjes als hij nog waker is. De pup zal wellicht wat raar opkijken maar zijn kluifje is toch enorm belangrijk. Terwijl hij nog aan het kluiven is, komt u weer terug. De periode die u weg bent gaat u nu langzaam opvoeren. Niet met tien minuten tegelijk maar met tien seconden per keer. Het voordeel hiervan is dat u het ook lekker vaak kunt oefenen. Als hij eenmaal een minuut alleen kan blijven kunt u het met minuutjes verder uitbreiden. Als hij een kwartiertje alleen kan blijven breidt u de stappen uit met vijf minuutjes. En zo gaat u verder.

Eigenlijk willen we het pupje dus leren dat als hij een keertje alleen is, we altijd terugkomen. Met kleine stapjes verlengt u de tijd dat uw puppy alleen blijft. Maar voordat uw puppy echt langer alleen kan worden gelaten, zal hij zich eerst veilig moeten voelen in de omgeving waar u hem achterlaat. Het is belangrijk dat u er de tijd voor neemt uw puppy alleen te leren blijven. Als de pup plotseling urenlang alleen moet blijven, bezorgt hem dat angstgevoelens waar hij zijn hele leven lang last van houdt als hij alleen is. Dit wordt verlatingsangst genoemd.

Verlatingsangst: Een hond die niet heeft geleerd om alleen te zijn kan gaan janken, huilen, plassen en slopen. Dit verschijnsel noemt men verlatingsangst. Verlatingsangst is eenvoudig te voorkomen door de pup zo jong mogelijk en geleidelijk te leren alleen te blijven. U moet er net als voor het socialisatieproces simpelweg de tijd voor nemen. Daarnaast is het belangrijk uw puppy op te voeden in een stimulerende sociale omgeving. Hoe meer mensen hij ontmoet, des te kleiner de kans is dat hij emotioneel afhankelijk wordt van uw constante aanwezigheid. Vaak wordt verlatingsangst namelijk veroorzaakt door een te sterke band van de hond met de eigenaar. Als u van plan bent uw hond naar een pension te doen wanneer u op reis gaat, begin daar dan mee als hij nog geen jaar oud is. En misschien nog het belangrijkste: maak geen drama van het afscheid.

Uw hond echt alleen thuis laten: Negeer uw hond minstens twintig minuten voordat u weggaat. Zeg dus geen gedag, vermijd oogcontact én praat niet tegen uw hond als u weggaat. Hierdoor is het contrast tussen uw aanwezigheid en uw afwezigheid minder groot, waardoor het pupje uw afwezigheid makkelijker zal accepteren. Dit geldt ook voor uw terugkomst. Beloon uw hond bij terugkomst bij voorkeur niet of anders kort en beperkt, maar alleen als uw hond rustig is.

Als u terugkomt wanneer uw puppy nog aan het piepen of blaffen is, zal hij snel leren dat zijn gepiep en geblaf effect heeft. En dit wilt u hem juist niet leren, want dit betekent dat uw hond wanneer u van huis bent de hele tijd zal gaan blaffen. Blijf daarom in dit geval buiten wachten totdat hij stil is. Als het lang duurt voordat uw hond stil wordt, dan bent u te snel gegaan met deze oefening. Doe in dat geval een stapje terug in de training en neem meer tijd om de korte momenten van afwezigheid goed op te bouwen.

U kunt het alleen zijn vergemakkelijken voor uw hond, door ervoor te zorgen dat hij goed gewandeld en gegeten heeft en iets te doen heeft, zoals kauwen op een kauwspeeltje of een gevulde Kong. Laat een lamp en de radio aan wanneer u van huis bent, waardoor uw hond minder op omgevingsgeluiden gespitst is. Om extra te benadrukken dat er niets bijzonders aan de hand is, kunt u geeuwend door uw huis gaan lopen terwijl u voorbereidingen treft voor uw vertrek. Geeuwen is een kalmerend signaal dat honden snel oppikken.

Enkele tips die u kunnen helpen bij het alleen leren blijven van uw puppy:

• Bouw het alleen blijven rustig op.

• Negeer uw hond voordat u weggaat en bij terugkomst.

• Straf uw hond nooit voor ongewenst gedrag terwijl u weg was. Hoe slim uw hond ook is, hij zal nooit het verband kunnen leggen tussen het slopen en de straf. Hij zal enkel leren dat u onbetrouwbaar bent wanneer u thuis komt en zal bij uw thuiskomst angstig wegkruipen. Ruim daarom de rommel op zonder aandacht aan hem te besteden.

• De Bench is een handig hulpmiddel om het allen blijven aan te leren. Eerst zal de pup door middel van Bench training aan de Bench moeten wennen om dit als een veilige plek te ervaren. Door beperkte vrijheid kan uw hond niet gaan slopen.

• Bent u elke dag de hele dag thuis, wen uw nieuwe hond er dan aan alleen te zijn door hem elke dag even alleen te laten. Laat uw hond u niet van kamer tot kamer volgen. Monteer zo nodig een traphekje om deze routine te doorbreken. Vermijd dus een te hechte binding tussen baas en hond. Dit kan namelijk verlatingsangst veroorzaken.

Zindelijkheidstraining:

Honden zijn van naturen netjes en bevuilen hun nest niet graag. Zolang u de pup genoeg mogelijkheden geeft om buiten zijn nest zijn behoefte te doen, zal hij zijn nest niet bevuilen. U moet wel actief aan de slag om uw puppy zindelijk te maken. Uw taak in de zindelijkheidstraining is het voorkomen van ongelukjes door het pupje regelmatig uit te laten.

De basis voor de zindelijkheid wordt al in het nest gelegd. De eerste paar weken houdt de moederhond de nestomgeving schoon. Zodra de puppy’s wat zelfstandiger zijn, zoeken ze uit zichzelf steeds meer de buitenkant van het nest op om daar hun behoeften te doen. Puppy’s die in een te klein nest opgroeien, ontwikkelen dit gedrag veel minder sterk. Door gebrek aan een afgelegen hoekje om de behoefte te doen, leren deze puppy’s het bevuilen van hun eigen nest aan. Deze pups hebben al een enorme achterstand bij het zindelijk worden wanneer ze het nest verlaten. Het is dus belangrijk uw hond bij een goede fokker te kopen, waarbij de nestplaats groot genoeg is en regelmatig schoongemaakt wordt.

Leg de eerste dag dat de pup bij u in huis is alvast op verschillende plekken wat kranten neer. De belangrijkste plek is bij de voor- of achterdeur.

Let goed op wanneer uw pup gaat plassen of zijn behoefte gaat doen en hoe u dit van te voren kunt zien aankomen. Vaak kunt u dit zien aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op een zelfde plek. Meestal zal de pup ook wat doen als hij net lekker heeft liggen slapen, heeft gegeten of gespeeld.

Juist op die tijdstippen of bij dit gedrag van uw pup dat aangeeft dat hij wat moet doen, lokt u de puppy mee naar buiten of tilt u hem rustig op en gaat ermee naar buiten. U brengt hem dan naar een plek waarvan u ook later wilt dat hij daar zijn behoefte doet en wacht net zolang totdat hij wat gaat doen. Als u wilt dat de pup later op commando zijn behoefte kan doen, kunt u nu een commando geven (bijvoorbeeld ‘plasje doen’ of ‘poepje doen’). Direct hierna krijgt hij zijn beloning, heel uitbundig.

Ga in het begin, ook als de pup nog geen aanstalten maakt om iets te doen, gewoon vaak met hem naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen. Om de een tot twee uur bijvoorbeeld. Als u hier dan even wacht tot hij wat gedaan heeft en hem er uitbundig voor beloont zal hij des te sneller zindelijk zijn. Zorg dat die plek buiten niet te ver weg is. Als u een tuin heeft en niet wilt dat de hond daar zijn behoefte doet, kunt u deze beter niet gebruiken om hem zindelijk te maken. Dan verschuift u namelijk het probleem. Vindt u dit niet erg, maak dan een plekje in de tuin waar hij het mag doen.

De trip naar buiten is bedoeld voor zijn behoefte en niet om te spelen. Soms vinden pups het buiten zo enorm leuk, dat ze volop spelen en genieten van alle nieuwe indrukken waardoor ze geen tijd hebben om hun behoefte te doen. Als u dan weer binnen bent doet de pup zijn behoefte in uw huis. Neem de pup daarom bij voorkeur gelijk weer mee naar binnen nadat hij zijn behoefte heeft gedaan en ga buiten niet met hem spelen. Een paar keer per dag kan hij dan extra mee uit om zijn energie kwijt te raken, de wereld te leren kennen en met u te spelen.

Leer de hond ook dat er verschillende plekken zijn waar hij zijn behoefte mag doen. Anders komt u in de problemen als u de hond eens meeneemt op visite.

Onderstaand schema kunt u als leidraad gebruiken voor het aantal keer per dag dat u met uw puppy naar buiten moet gaan. Een 8 weken oude puppy plast als hij wakker is bij benaderingen elke twee uur en poept drie tot zes keer per dag. Naarmate de puppy ouder wordt, neemt de tijd dat hij zijn ontlasting op kan houden toe. Belangrijker dan dit schema aan te houden, is dat u kijkt naar uw pup en op grond van zijn gedrag handelt.

Uitlaatschema:

Bench als hulpmiddel

Op momenten dat u even niet op de pup kunt letten, zoals ’s nachts of als u even van huis bent, is het gebruik van een Bench aan te raden als ondersteuning van de zindelijkheidstraining. Een Bench moet zo groot zijn dat de hond net kan staan, rond kan draaien en languit kan liggen. Als de Bench groter is, doet u er verstandig aan een deel van de Bench af te schermen. U kunt het oppervlak van de Bench verkleinen door bijvoorbeeld een bierkratje of iets anders in de Bench te zetten waar het pupje niet op kan klimmen.

De beperkte ruimte in de Bench prikkelt het natuurlijke zindelijkheidsgevoel van uw pup. Honden zijn namelijk van naturen hygiënisch en bevuilen hun eigen hol niet graag. Omdat de pup in de Bench geen ruimte heeft zijn behoefte te doen in een afgelegen hoekje, zal hij zo lang mogelijk zijn ontlasting op gaan houden. Het verkleinen van het Bench oppervlak bevordert dus het zindelijk worden. Maar voordat u uw puppy in de Bench opsluit, zal uw puppy de Bench eerst als een veilige en vertrouwde ligplaats moeten ervaren. Dit bereikt u door middel van Bench training. Begin hier zo snel mogelijk mee en neem er ook de tijd voor.

’s Nachts

Sta met name de eerste nachten een aantal keer op om de pup even kort naar buiten te laten. De eerste nachten bij u thuis kan uw pup zijn plas nog niet de hele nacht ophouden. En om de pup zo snel mogelijk zindelijk te maken, is het aan u de taak om ongelukjes te voorkomen. U doet er zeer verstandig aan de pup de eerste paar nachten mee naar uw slaapkamer te nemen of bij de pup in de woonkamer te gaan slapen. U kunt dan beter in de gaten houden wanneer het pupje uitgelaten moet worden. Sta de eerste nacht bijvoorbeeld om 4 uur op en geef de pup buiten de mogelijkheid zijn behoefte te doen. Als uw puppy dan nog rustig is en geen behoefte heeft gedaan, kunt u de wekker de volgende dag een halfuurtje later zetten. Dit houdt u vol totdat het niet meer nodig is om de hond ’s nachts te laten plassen. Zodra uw pupje overdag zijn Bench opzoekt wanneer hij wil gaan slapen, kunt u hem ’s nachts alleen in de woonkamer achterlaten. Het is ook belangrijk dat u vanaf de eerste dag dat de puppy bij u in huis is het alleen blijven gaat oefenen. Als de pup ’s nachts zindelijk is (vaak rond de 12 weken), kunt u overwegen de Bench ’s nachts niet meer dicht te doen of in te wisselen voor een hondenmand.

Ongelukjes

Als u ziet dat uw hond op het punt staat binnenshuis zijn behoefte te doen, til hem dan onmiddellijk op en breng hem naar buiten. Door het optillen treed een plas rem in werking. Als de pup zijn plasje buiten afmaakt, beloont u hem hier enthousiast voor. Als u er een keer te laat bij bent en de pup binnen al zijn behoefte heeft gedaan, maak die plek dan schoon met heet water en neutraliseer de geur met bijvoorbeeld azijn. Dit verwijdert resterende geurtjes en voorkomt zo dat de pup die plek steeds weer gaat gebruiken om te ontlasten. Geef de pup geen enkele vorm van aandacht voor zijn ongelukjes in uw huis. Straf uw pup nooit voor het plassen in huis. Vroeger werd nog wel eens aangeraden de pup met zijn neus door de plas of poep te halen. Inmiddels is bij de meeste hondeneigenaren wel duidelijk dat dit averechts werkt. Straffen voor onzindelijkheid zorgt er alleen maar voor dat de pup bang wordt in uw nabijheid en hij zal zijn behoefte voortaan ergens doen waar u het niet kunt zien. Zoals achter de bank of achter het gordijn. Ook als pups hun eigen nest bevuilen heeft het geen zin ze hier dan maar enkele dagen in te laten liggen. De pup leert dan alleen maar dat het heel normaal is dat hij slaapt in een omgeving die hijzelf heeft bevuild en het wordt steeds moeilijker hem dit af te leren. Negeer de ongelukjes in huis en prijs de hond uitbundig wanneer hij het goed doet. Op deze manier bereikt u zo snel mogelijk het gewenste resultaat.

Woont u in een flat?

Indien u op een flat woont of niet altijd even snel te plekke bent, dan kan het verstandig zijn uw puppy eerst krantzindelijk te maken. Leg daarvoor op verschillende plaatsen in uw huis kranten neer. Nu zet u de pup iedere keer als hij aanstalten maakt of heeft gegeten, geslapen of gespeeld even op de krant. Na een paar dagen zijn dan de meeste honden krant zindelijk. Veel fokkers streven er overigens naar de pups krant zindelijk mee te geven aan de nieuwe eigenaar. Nu vermindert u langzaam het aantal kranten totdat er alleen nog maar kranten liggen bij de voordeur. Als u die tenslotte weghaalt, zal de pup iedere keer als hij wat moet doen naar de voordeur lopen. Heel gemakkelijk voor u om hem nu wel op te pakken en mee naar buiten te nemen. Onderdanigheidsplasjes Bij begroeting van mensen of andere honden kan uw pup wat urine laten lopen. Dit noemt men een onderdanigheidsplasje en heeft niets met onzindelijkheid te maken. Negeer de hond wanneer hij een onderdanigheidsplasje doet. Geef hem geen aandacht en bestraf hem zeker niet. Dan zal het pupje zich namelijk nog onderdaniger gaan gedragen en wordt dit gedrag alleen maar erger. Als uw hond ook als u thuiskomt bij de begroeting een onderdanigheidsplasje laat, dan kunt u dit voorkomen door bij thuiskomst uw pup te negeren. Vraag ook aan bezoek of zij uw pup bij aankomst willen negeren. Als hij rustig blijft, kunt u hem na enkele minuten kort begroeten zonder oogcontact te maken. De meeste honden groeien als ze ouder worden over dit gedrag heen.

Hoe lang duurt het zindelijk worden?

Om zindelijk te worden moet uw hond controle verkrijgen over de kringspieren die de blaas en de anus afsluiten. Het verkrijgen van bewuste controle over deze kringspieren is een groeiproces dat dus langzaam optreed. Sommige pups zijn al een paar dagen nadat ze bij u thuis aangekomen zijn zindelijk, maar dit zijn uitzonderingen. De meeste pups zijn pas op een leeftijd van 7-8 maanden volledig zindelijk. U heeft zelf een belangrijke invloed op de tijd die nodig is om uw puppy zindelijk te maken. Hoe meer tijd u eraan besteed om uw puppy zindelijk te maken, hoe sneller hij zindelijk zal zijn. Als u bij de zindelijkheidstraining op moeilijkheden stuit, overleg dan met uw dierenarts of er misschien een lichamelijk probleem de oorzaak van is.

Samengevat: Het voorkomen van ongelukjes door een goed uitlaatschema vormt de basis van de zindelijkheidstraining. Een Bench is een ideaal hulpmiddel om uw puppy zindelijk te maken. Probeer ongelukjes te voorkomen. Als de pup toch een keer binnenshuis zijn behoefte doet, negeer dit dan. Prijs de hond uitbundig wanneer hij het goed doet. Op deze manier bereikt u zo snel mogelijk het gewenste resultaat; een zindelijke pup.

Benchtraining:

Een Bench of kamerkennel is prima te gebruiken als rustplek voor uw puppy. Daarnaast is de Bench is een handig hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag wanneer de hond alleen is. Sommige mensen denken dat dit zielig is, maar de meeste honden ervaren de Bench als een veilige plek. Daarvoor moet de hond wel eerst leren dat het niet eng is om opgesloten te zitten in de Bench. Dit bereikt u door middel van Bench training.

Bench

Een Bench of kamen kennel is een goed alternatief voor een mand of deken. Een Bench is een metalen kooi en is meestal opvouwbaar, afsluitbaar, neemt weinig plaats in en is gemakkelijk mee te nemen. Een Bench moet zo groot zijn dat de hond net kan staan, rond kan draaien en languit kan liggen. Wanneer u een Bench gebruikt, heeft u in principe geen mand of kussen nodig. De Bench kan een handig hulpmiddel zijn in de opvoeding van uw pup. Puppy’s hebben de neiging overal op te kauwen. Om te voorkomen dat uw puppy aan uw bank, tafel en andere meubels gaat kauwen als u even weg bent, kunt u hem in de Bench achterlaten. Als de pup gewend is om in de Bench te blijven en te slapen, kan hij gemakkelijker veilig alleen blijven en zal hij ook op bijvoorbeeld de camping een rustige, aangename gast kunnen zijn. Daarnaast kan het gebruik van de Bench het zindelijk worden van uw pup versnellen.

De hond aanleren dat de Bench leuk is

(Benchtraining verloopt gemakkelijker als uw pupje moe is).

Ook aan de Bench moet u de pup laten wennen. Benchtraining verloopt gemakkelijker als u de pup van tevoren moe maakt. Als het pupje moe is en wil gaan slapen, pakt u hem rustig op en brengt hem naar de Bench. De meeste pups worden weer wakker en dan blijft u er gewoon even bij. U aait en kriebelt hem als het ware in slaap. De Bench kan natuurlijk ook onderdeel uitmaken van een spelletje. U gooit er wat lekkers in en houdt de pup vast. U telt langzaam tot drie en dan mag hij het zelf gaan pakken. Op deze manier wordt de Bench heel erg leuk. Leg regelmatig wat hondenbrokjes in de Bench op het moment dat de pup het niet ziet. De hond zal al gauw vaker naar de Bench gaan om te kijken of er wat lekkers ligt. Als de pup een keer rustig in zijn Bench ligt kunt u hem ook wat lekkers geven. De pup leert dan dat het heel plezierig kan zijn om in de Bench te liggen. Laat hem iedere kluif, zijn voer of ieder ander lekkers in de Bench opeten. Doe nog niet vanaf het begin het deurtje dicht. De kans is groot dat de pup zich dan opgesloten voelt. Op dat moment is de Bench namelijk nog niet zijn nest. Hij zoekt houvast en de eerste tijd bent u dat. Als de pup de kluif mee wil nemen naar een andere plek, brengt u de kluif rustig terug naar de bench. U kunt het beste pas doorgaan naar de volgende stap, als de hond geen aanstalten meer maakt de kluif mee te nemen naar een andere plaats, maar rustig in de Bench blijft liggen kluiven.

Het Bench deurtje sluiten

Op het moment dat de puppy aan de Bench gewend is, geeft u hem een lekkere kluif en sluit u de Bench af. U blijft gewoon in de buurt en laat de pup lekker kluiven. Nu doet u echter de Bench weer open voordat de pup uitgekorven is. Nu leert hij dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Hij mag er ook weer uit. Als hij gaat piepen, negeer hem dan. Ga desnoods eventjes weg. De pup zal van verbazing eventjes stil zijn. Op dat moment komt u terug en laat u hem los. U heeft het initiatief weer naar u toegetrokken en hij leert dat u terugkomt als hij stil is. Want hij mag met zijn ongewenste gedrag gewoon nooit succes hebben. Zelf belonend gedrag wordt snel aangeleerd en is moeilijk af te leren. De volgende stap in de Bench training doet u het deurtje pas na het eten open. Wacht steeds iets langer na het eten, totdat u de deur weer opent. Combineer dit met het verlaten van de kamer. Vanaf nu kunt u de Bench steeds even dicht doen als hij gaat slapen. Of als u gewoon wilt dat hij even op zijn plaats gaat.

Belangrijke aandachtspunten

☆ Een goede Bench training kost tijd en moeite. Bovenstaand stappenplan duurt waarschijnlijk 1 tot 2 weken. Het is belangrijk dat u de hond stap voor stap aan de Bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als bij uw hond nodig is. U werkt er immers naar toe dat de hond zonder problemen alleen kan blijven in de Bench, omdat hij de Bench als zijn eigen veilige plaats ziet. Honden die niet aan de Bench kunnen wennen, zijn bijna altijd te vroeg door de eigenaar opgesloten. Ga dus pas door naar een volgende stap van de Bench training, wanneer de pup de vorige stap zonder problemen ondergaat.

☆ Kom niet meteen terug de kamer in om de puppy uit de Bench te laten, wanneer uw puppy jankt als u de kamer uit bent. Wacht tot hij stil is, kom dan pas terug de kamer in en haal hem even later pas uit zijn Bench.

☆ De hond mag nooit voor straf in zijn Bench worden gestuurd. Dan wordt de Bench namelijk een vervelende plek. Terwijl de Bench voor hem een eigen veilige plaats moet zijn.

☆ De hond mag in zijn Bench ook nooit lastig gevallen worden. De Bench moet een plek zijn waar uw hond zich rustig terug kan trekken.

☆ Als u weggeweest bent terwijl uw hond in de Bench zat, wacht dan bij terugkomst nog een paar minuten voordat u de Bench opent. U kunt wel iets aardigs tegen de hond zeggen, maar laat hem niet gelijk los. Zo voorkomt u dat uw hond leert dat het zien van de baas het teken is dat hij uit de Bench mag.

Samengevat: De Bench is een handig hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining en bij het alleen leren blijven van uw puppy. U zal uw puppy door middel van Bench training aan de Bench moeten laten wennen. In heel de Bench training werkt u ernaar toe dat uw puppy de Bench als een veilige plek ziet. Zodra uw puppy de Bench als een veilige plek ziet, kunt u hem in de Bench achterlaten wanneer er niemand anders thuis is. Natuurlijk moet u wel met het alleen blijven gaan oefenen voordat uw puppy allee gelaten kan worden.